Powermasks & Tal R in Rotterdam

Afgelopen weekend bezocht ik met Silke twee exposities in Rotterdam. De eerste was Powermask in het Wereldmuseum. Deze is gecureerd door modeontwerper Walter Van Beirendonck. Hij geeft zijn eigenzinnige en meervoudige kijk op het fenomeen maskers.

 

Van klassiek in een vitrine. Op tv-schermen beelden van modeshows afgewisseld met beelden van inheemse stammen. Op een grote muurtekening waarbij de ziel van het masker tot leven kwam. Aan de muur op muurvullend fotobehang. Op figuren in de ruimte waardoor ze soms op leken te gaan in het publiek.

 

Ik vond het spel met 2d en 3d dat ontstond met de masker aan de muur met daarachter tekeningen en fotobehang inspirerend. Soms was het masker ook afgebeeld op het fotobehang een leek het hierdoor tot leven te komen. 

 

Powermask is te zien tot 7 januari. 

In het Museum Boijmans Van Beuningen is Academy of Tal R te zien. Hartstikke mooi! Een must see! De manier waarop zijn schilderijen worden gepresenteerd op planken aan de muur vind ik een mooie vondst. In combinatie met de stoelen in de zaal krijgt het bijna iets nonchalants.

 

Door de gehele ruimte loopt een semitransparante wand waarop de schaduw valt van (blijkt later) een sculpturentuin. Deze is zo speels neergezet in combinatie met lichtprojectoren, schaduwspel en geluid dat het geheel je helemaal omringd waardoor je je echt even in een andere wereld waant. 

 

Een ander inspirerend werk vond ik een labyrint waar op een ritmische manier allemaal beschilderde panelen inhingen. Er doorheen lopen voelde alsof je een transformatie onderging, een Tal R-transformatie. 

Tal R is te zien tot 21 januari.