Beeld van Beton: "Rebirth Magick"

Voor de expositie "Concepts of Time" georganiseerd door Stichting Beelden In Leiden ben ik gevraagd om een kunstwerk voor in de openbare ruimte te maken. Deze expositie staat in het teken van het 200-jarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden, hier is gelijktijdig een ander beeld van mij: "De PoortWachter" te zien.

 

De titel van het betonnen kunstwerk is "Rebirth Magick": het beeld toont de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Deze cyclus was al bekend in de oudheid en is een essentieel onderdeel van de wetten van de natuur. De Sfinx bewaakt het mysterie van deze natuurwetten, en bepaalt of de pomp het levenselixer geeft waardoor de dolende zielen in de schoot van de oermoeder al dan niet kunnen worden wedergeboren.

 

De beeldtaal refereert aan beeldtaal uit verschillende perioden uit de kunstgeschiedenis: De Oermoeder aan beelden uit de Archaïsche cultuur, de Sfinx aan de beeldhouwwerken uit de vroege Middeleeuwen en de Dolende Zielen refereren aan de expressionistische Schreeuw van Edvard Munch.

"Rebirth Magick" is permanent te zien in Amsterdam op het NDSM-terrein bij Café Noorderlicht.