Colours of the Sky

Bekijk onderstaande video en ontdek de persoonlijke overwinningen die bij de beeldjes in het kunstwerk horen! 

Dit project is één van de activiteiten die rondom het 450 jarig Alkmaar Ontzet zijn georganiseerd. Initiatiefneemster van dit project is event-coördinator Rika Plug. 

 

Op vrijdag 1 september gaf ik een creatieve sessie aan belangstellenden in Wijkcentrum de Alkenhorst. Hier was veel belangstelling voor, er is met veel aandacht gewerkt en er zijn mooie beeldjes gemaakt. Het was een mooie bijeenkomst, waarbij met jong en oud, en met mensen uit alle windstreken de mooiste beeldjes hebben gekleid, en hier vooral ook niet geheel onbelangrijk, veel plezier bij hebben gehad! 

 

Ik heb iedereen gevraagd om zijn of haar grootste persoonlijke overwinning te kleien. Ook heb ik die dag iedereen met het beeldje in de handen gefilmd, ik stelde de vraag: wat hun persoonlijke overwinning was, terwijl ik het beeldje in hun handen filmde. Deze video staat bovenaan deze pagina. De verhalen die werden verteld raakten mij, en ik stond regelmatig met tranen in mijn ogen te filmen.

 

Het zijn verhalen over het oppakken van de draad na verlies of tegenslag, over liefde, over belangrijke stappen die in het leven zijn gezet, het zijn dierbare herinneringen, levensbelangrijke mijlpalen, overwonnen angsten en gewonnen prijzen.


Op het kunstwerk staat nu een qr-code, als je die scant komt je bij dit filmpje en ontdek je alle persoonlijke verhalen bij de beeldjes in het kunstwerk. Het filmpje heb ik zo gemonteerd dat wanneer je tegen de klok in, rondom het kunstwerk loopt, je bijna alle beeldjes op de volgorde dat je ze in het kunstwerk ziet, ook in die volgorde de uitleg over de betekenis van de beeldjes voorbij ziet komen in het filmpje. 

 

Ik koos ervoor om een engel te verbeelden die waakt over alle overwinningen. Geïnspireerd door het Victorie-monument, dat al bijna 150 jaar fier met haar vleugels omhoog staat, besloot ik om ook een engel te maken, en om deze engel juist te laten rusten met haar vleugels om zich heen geslagen. Als teken van zelfcompassie en geborgenheid na het behalen van de overwinning na strijd. Uit een optelsom van persoonlijke overwinningen lijkt de engel te verrijzen, als een collectieve overwinning. Deze engel waakt hierover en koestert alle persoonlijke overwinningen die zij onder haar vleugels heeft. 

 

Om een engel te maken, een universeel symbool voor vrijheid, die haar standplaats zou krijgen, op de luchtplaats van een voormalige gevangenis, was voor mij toch wel heel bijzonder. Hoeveel gevangenen zouden hier op de luchtplaats hebben gestaan, kijkend naar de lucht, mijmerend over hun vrijheid? Mede hierom bevat het glazuur van het beeld alle kleuren die de lucht kan hebben van zonsopgang tot zonsondergang, vandaar de titel; “Colours of the Sky”

Op de slideshow hierboven het maakproces van het kunstwerk.
Hieronder een verslag van ALKMAAR CENTRAAL over de creatieve sessie op 1 september: Dit jaar staat in het teken van 450 jaar Alkmaar Ontzet en de vier V's die daarbij horen: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Die laatste twee waren speerpunten bij een heuse 'victorie-kleisessie' in Wijkcentrum De Alkenhorst.

 

"We gaan werken met het thema overwinning", zegt beeldend kunstenaar Camile Smeets. Ze staat in het Alkmaarse wijkcentrum en geeft klei aan de deelnemers. "Ik heb gevraagd of iedereen zijn persoonlijke, grootste overwinning wil vormgeven." Want daar draait het 450-jarig jubileum om: victorie. En die overwinning hoeft niet per se tegen de Spanjaarden te zijn, maar kan ook wat kleiner. "Ik was vroeger heel erg bang voor katten en nu is dat minder geworden", vertelt een deelneemster voor de camera van Alkmaar Centraal. Voor haar staat een gekleide kat. "Ik vind het nu wel wat leuks om te maken."

 

Wie ook meedoet aan de workshop is wethouder Anjo van de Ven. Ze was een beetje zenuwachtig voor het maakproces. "Maar het gaat echt vanzelf. Ik kom allemaal leuke mensen tegen die ik van vroeger ken." De werken worden door kunstenaar Camile Smeets verzameld en verwerkt in een beeld. "Het krijgt een mooie plek binnen de gemeente. Oftewel een tastbare bijdrage aan 450 jaar Alkmaar Ontzet."